ILMAINEN toimitus alkaen 400 € - Toimitus 5 arkipäivässä – Vaihdot 14 päivän sisällä toimituksesta

Kashmirvilla - maailman kallein luonnollisen tekstiilin historia.

Kashmir-blogi Peter Greša

Kashmirvillan historia on yhtäaikaa ylellisyyden, kauneuden ja tyylikkyyden historia. Keskiajalla käsinkudotut kashmirhuivit (pashminat) olivat merkki yhteiskunnan korkeimpaan luokkaan kuulumisesta. Kashmir-neule tai liivi kuuluivat englantilaisen herrasmiehen vaatekaapin peruspilareihin. 

Mikä on kashmirvillan historia? Sen nimi viittaisi siihen, mutta kashmirvilla ei tule samannimisestä maakunnasta Intiassa, vaikka tiedetään alueella asuvien kutojien tuottaneen hämmästyttävän hienoja värillisiä kaulahuiveja jo 1500-luvulla.

Kashmirvilla on kuitenkin peräisin korkeilta Himalajan tasangoilta Kiinassa ja Mongoliassa - kashmirvuohen elinympäristöstä. Kashmirvuohen karva (paremmin sanottuna niiden pohja, ns. pohjavilla) on perusraaka-aineita kashšmirvillan tuotannossa.  

Puoli vuotta kestävä talvi ja pakkanen, joka on usein yli 40 astetta, antaa vuohenkarvalle ominaisuuksia, joita arvostetaan ympäri maailmaa - lempeyttä, pehmeyttä ja lämpöä.

Kashmir Euroopan maissa

Euroopassa se tunnettiin jo Rooman valtakunnan aikoina, mutta kashmirvillan todellinen huippukausi Euroopan maissa alkaa joskus 1800-luvun alussa, kun orientista Pariisiin tuodut pashmina-kaulahuivit tulevat suureksi muodiksi. Pian tämän jälkeen Ranskan ja Englannin kehräämöt alkavat käsitellä Kiinasta tuotua raakaa kashmirvillaa, josta tulee vuosikymmeniksi muodinmaailmassa hyvin arvostettu myyntiartikkeli. 1900-luvun aikana kashmirtuotteiden suosio on vuoroin nousussa, vuoroin laskussa, mutta nyt, 2000-luvun alussa, pashmina- ja kashmir-neuleiden kysyntä on heijastunut uudelleen. Me olemme tietoisia tästä kehityksestä ja verkkokaupassamme tarjoamme parhaita nykymarkkinoiden kashmirtuotteita.