ILMAINEN toimitus alkaen 400 € - Toimitus 5 arkipäivässä – Vaihdot 14 päivän sisällä toimituksesta

Pashmina – villalaji vai käsinkudottu kaulahuivi?

Kashmir-blogi Peter Greša

Onko sellainen asia olemassa, kuin pashminavilla? Onko tämä villalaji kashmirvillaa laadukkaampi? Ei. Sellaista kuin "Pashminavilla" ei ole olemassa. Kun puhutaan pashminasta, tarkoitetaan aina perinteistä, kashmirlangasta tai kashmirin ja silkin sekoituksesta valmistettua käsinkudottua huivia. Luonnontekstiilejä pashmina ei ole.

Miksi pashminaa joskus pidetään terminä erikoiselle kashmir-lajille? Se voi johtua siitä, että sana "pashm" on peräisin farsista ja tarkoittaa "villa". Sana tuli myöhemmin Nepaliin, jossa kashmirvillasta alettiin kutoa huiveja - sieltä pashmina-villa on peräisin. 

Pashminavilla – näkymä historiaan

Termi "pashminavilla" on elänyt omaa elämäänsä. Aivan alussa on farsin kielen sana "pashm", eli "villa". Sanaa käytettiin vuosisatoja sitten kuvaamaan käsinkudottuja kashmirhuiveja, ja sitä alettiin sattumalta käyttää myös nimityksenä tekstiilille, josta ne on tuotettu - pashminavillalle.

Jotkut Himalajasta peräisin olevat vuoristolaisten taruista kertovat myös erikoisesta vuohilajista, josta saadaan kashmiria hienompaa pashminavillaa. Sitä kutsuttiin pashmina-vuoheksi; se ei kuitenkaan ole olemassa muualla kuin vanhoissa tarinoissa. Samalla tavalla kashmirvuohen ruumiista ei löydy mitään erikoisia paikkoja, missä pohjavilla, josta kammataan kashmiria, olisi niin erilainen että se ansaitsisi oman nimensä.  

Ns. pashminavillasta valmistetut tuotteet voivat olla väärennöksiä! 

"Pashmina" on aina ollut ja tulee aina olemaan yleisnimitys tyylikkäille kashmirlangasta käsinkudotuille värillisille huiveille. Jotkut myyjät Euroopassa, missä pashmina-nimeä ei suojata tavaramerkillä, käyttävät tätä sekaannusta omaksi edukseen ja väittävät myös ilman kashmiria valmistettuja tuotteita pashminavillasta tehdyiksi tuotteiksi. 

Tämänkaltaista harhaanjohtavaa käytäntöä meillä ei tarvitse pelätä.